blogu

Takim me fëmijët në Qendrën e Librit për Fëmijë: Udhëtimi i mrekullueshëm i Poliksenës nga Bianca Pitzorno, përkthyer nga Erion Kristo

#UdhetimiImrekullueshemIPoliksenesFëmijëve u edukohet dëshira për librin. Erion Kristo i nxit fëmijët të lexojnë... lexoni pak në fillim dhe pastaj nuk do të ndalni dot, i këshillon ai. Erion Kristo i mbajti mëse 1 orë fëmijët të mbërthyer me leximet e tij. https://www.facebook.com/watch/?v=2722910394660066

Continue Reading →

Book trailer/ URIA, Jamal Ouariachi, përkthyer nga Albana Shala

Doni të dini diçka më shumë për romanin URIA, të Jamal Ouariachit? Ndiqeni trajlerin. https://www.facebook.com/ShtepiaBotueseDituria/videos/723164531816460/?__so__=watchlist&__rv__=related_videos Aurelia është nëna e dashur dhe e përkushtuar e një vajze trevjeçare, si dhe gazetare e suksesshme në televizion. Jeta e saj kthehet përmbys, kur i duhet të intervistojë ish-të dashurin, Alexander Laszlon, dikur një figurë shumë e njohur, me lidhje të forta në botën e politikës, i cili ka marrë pjesë në vitet ‘80 në një projekt ndihme në Etiopi, ku kishte pllakosur uria. Dhjetë vjet më parë, marrëdhënia pasionante midis Aurelias, atëherë studente e re, pjesëmarrëse në projekt dhe e Aleksandrit të mrekullueshëm...

Continue Reading →

Start News/ Et recordarem sempre, Carlos! Faleminderit Zafon!/Nga Flavia Kaba

https://startnews.news/2020/06/19/et-recordarem-sempre-carlos-faleminderit-zafon-nga-flavia-kaba/?fbclid=IwAR1mavQSMg42l5HuPunEdO_26qo06x4l8INcVIirR3CtvYKFQlLQpdfmYAY Nga Flavia Kaba,perkthyese ne shqip e pese prej romaneve te Zafonit 11:16 Ha muerto Ruiz Zafon (Ka ndërruar jetë Ruiz Zafoni) 11:22 Muere el escritor Carlos Ruiz Zafon a los 55 anos (Ndahet nga jeta në moshën 55-vjeçare shkrimtari Carlos Ruiz Zafon) Mesazhi në whatsapp i mikut dhe kolegut barcelonas Xavier Baro dhe koleges, Adës, të cilët më njoftuan dhe më hidhëruan pa masë me këtë lajm, do të pasoheshin nga mesazhe të tjera të këtij lloji nga miqtë, por edhe nga shumë lexues, që i njoha falë Zafonit. Para disa ditësh e kisha në mendje Zafonin, dhe mendërisht...

Continue Reading →

FTESA/Prezantim i librit URIA, Jamal Ouariachi. Përktheu: Albana Shala

URIA Jamal Ouariachi Përktheu: Albana Shala Aurelia është nëna e dashur dhe e përkushtuar e një vajze trevjeçare, si dhe gazetare e suksesshme në televizion. Jeta e saj kthehet përmbys, kur i duhet të intervistojë ish-të dashurin, Alexander Laszlon, dikur një figurë shumë e njohur, me lidhje të forta në botën e politikës, i cili ka marrë pjesë në vitet ‘80 në një projekt ndihme në Etiopi, ku kishte pllakosur uria. Dhjetë vjet më parë, marrëdhënia pasionante midis Aurelias, atëherë studente e re, pjesëmarrëse në projekt dhe e Aleksandrit të mrekullueshëm u ndërpre papritur, kur Laszlo u dënua për abuzim...

Continue Reading →

sot.com.al – Shkrim nga përkthyesja Albana Shala: Një udhëtim prej gati 700 faqesh për botën, jetën dhe vdekjen në një mënyrë madhështore, ashtu si vetëm pena e Jamal Ouariachit di ta bëjë

Një shkrim i shkurtër, por shumë interesant dhe poetik i përkthyeses Albana Shala, shkruar si parathënie për librin URIA.#jamalouariachi#albanashala#creativeEurope https://sot.com.al/kultura/nje-udhetim-prej-gati-700-faqesh-per-boten-jeten-dhe-vdekjen-ne-nje-meny Është darkë vonë. Edhe pak dhe mbaroj me përkthimin e romanit “Uria” të J. Ouariachit. Gjithë bota ku sillen personazhet e librit të tij është aq e njohur dhe aq e dashur për mua. Amsterdami fle. Ashtu si Aurelia, personazh kryesor në roman, edhe unë jam endur për shume vite tashmë rrugëve të qytetit në këmbë e me biçiklete nga shtëpia në pune, nga puna në kopsht e në shkollën e fëmijëve, në pazar, në kinemanë Kriterion, në universitet, në...

Continue Reading →

“Mirëmëngjes Shqipëri” “URIA” nga Jamal Ouariachi, Cmimi Europian i letërsisë, 2017 “22 Maj 2020”, intervistë me përkthyesen Albana Shala

Në Mirëmëngjes Shqipëri me Albana Shalën, përkthyese, bisedojmë per librin “Uria”, libër që në vitin 2017 ka fituar cmimin Europian të Letërsisë, të cilin ajo e ka përkthyer. https://www.youtube.com/watch?v=Zy1g4SnZYj4&feature=share&fbclid=IwAR1jBSOI0YjcUcamwXCsaW-5lH8J2o_x6CkLKsYdQJQ0Hq6awOTNZyZY2Pg

Continue Reading →

Vitrina e Librit/ URIA nga Jamal Ouariachi, përkthyer nga Albana Shala – Një roman dashurie për jetën

Historia e dhimbshme e botës në zhvillim, luftrat, konfliktet, diktaturat, mungesat, dhuna dhe uria, pjesë e kësaj bote te trazuar që në gjenezë. Është kjo dilema e Aleksander Laszlos? Të rrëfejë, të shkaktojë më shumë indinjatë, të mbrojë mendimin e lirë? Apo të mbajë "kryqin" mbi shpinën e tij? https://www.youtube.com/watch?v=NRktTNGqom0 https://www.youtube.com/watch?v=NRktTNGqom0

Continue Reading →