Serda këndon në muzgun e Ditës së Rrëshajave
Autori: Miljenko Jergoviç Kategoria: Botime për të rritur, Letërsi e huaj Përkthyes: Xhelal Fejza Viti i Botimit: 2023 ISBN: 978-9928-366-56-6 Numri i faqeve: 520 Pages Çmimi: 1500 lekë
Përshkrimi:
Ngjarja qendrore në këtë roman është vrasja e Serda Kapurovës, një vajzë, me moshë dhe kombësi të papërcaktuar, që, edhe pas shumë hetimesh, nuk bëhen të ditura. Serda kërcen dhe këndon në një prej kryqëzimeve të Zagrebit, ku drita e kuqe në semafor zgjat 90 sekonda. Me këngët dhe vallëzimin e saj të çuditshëm, vajza shkakton grindje dhe buzëqeshje te njerëzit dhe shoferët që kalojnë atypari, por fiton edhe ndonjë të hollë prej tyre. Historia në roman është treguar nga pesë kënde të ndryshme: pesë personazhe, me historitë e jetës që të bëjnë për vete dhe që janë të lidhura me Serda Kapurovën. Cili prej tyre e ka përdhunuar, mbytur dhe lënë në një banesë të zbrazët të Zagrebit? Luftërat në territorin e ish-Jugosllavisë nuk vranë vetëm njerëz, nuk shkatërruan thjesht ndërtesa, shtëpi dhe fabrika – ato rrënuan humanizmin te njerëzit. Për të kuptuar raportet në ish-Jugosllavi, nuk nevojitet të lexoni studime sociologjike dhe psikologjike; nuk ju duhet të lexoni revista e gazeta, të shihni lajme dhe emisione televizive – mjafton të lexoni këtë roman të Miljenko Jergoviçit, shkrimtarit kroat më përfaqësues të shekullit XXI.
<< Back