Novela orientale
Autori: Marguerite Yourcenar Kategoria: Botime për të rritur, Letërsi e huaj Përkthyes: Mira Meksi Viti i Botimit: 1993 ISBN: Numri i faqeve: 123 Pages Çmimi: 300 lekë
Përshkrimi:
Në këto Novela, të shkruara në rrjedhën e dhjetë viteve që paraprinë luftën, tundimi i Lindjes pohohet qartë në dekor, në stil, në shpirtin e të shkruarit. Nga Kina në Greqi, nga Ballkani në Japoni, këto tregime e shoqërojnë udhëtarin si një tufë çelësash që shërbejnë për një muzikë të vetme, e cila vjen prej së largu. Marifetet e magjishme të piktorit Wang-Fo “që donte imazhin e sendeve dhe jo sendet vetë”, i përgjigjen me jehonë brengës së plakut Cornelius Berg që “prekte me dorë sendet, të cilat nuk i pikturonte dot më”. Marko Kralieviçi, serbi sypatrembur, që di t’i gënjejë turqit, ashtu siç gënjen vdekjen dhe gratë, është vëlla me princin Genghi, i cili ka mbirë nga një roman japonez i shekullit XI, në egoizmin e tyre prej ngashëruesish të verbër. Pasioni i vërtetë, dashuria sublime e Vanias shqiptar apo zilia e sakrilegjtë e vejushës Afrodisia, i përgjigjen sakrificës së perëndeshës Kali “zambak i përsosmërisë”, së cilës fatkeqësitë i mësojnë më në fund “kotësinë e dëshirës…” Legjenda të kapura flurthi, fabula ose apologje, këto Novela orientale përbëjnë një ngrehinë më vete në veprën e Marguerite Yourcenarit, të çmuar, si një kishëzë brenda një pallati të pafund. Realja aty bëhet e pasigurt, ëndrra dhe miti flasin me një gjuhë përherë të re, dhe, nëse dëshira dhe pasioni digjen aty nga një zhur i egër, pothuaj i papritur, kjo ndodh ngase gjejnë, ndoshta, në këto tregime të shkurtra e të kursyera, kontrastin ideal dhe të nevojshëm për flakërimin e tyre të beftë.
 
<< Back