Blogu

Dashuria dhe pasioni për të lexuar janë gjithmonë ngjitës. Në shkollën “Haki Shehu” Petrelë. Të pranishëm Petrit Ymeri, drejtor i Diturisë, Erion Kristo, perkthyes dhe Mariana Ymeri

Në shkollën "Haki Shehu", Petrelë Si t'i bësh fëmijët të duan librin?Përkthyesit në "frontin" e parë!Poliksena në udhëtimin e saj të mrekullueshëm dhe shumë libra të tjerë mbërrijnë në shkollën "Haki Shehu" Petrelë.Z.Petrit Ymeri, z. Erion Kristo dhe znj. Mariana Ymeri ishin sot në shkollën nëntëvjecare të Petrelës, për të folur për leximin dhe librin. Një shkollë me nxënës kureshtarë, të përkushtuar, premtues.Dashuria për librin?Z. Petrit Ymeri, drejtor i Sh. B. Dituria, u foli fëmijëve për librin artistik: "Që të rriteni, duhet të lexoni", tha ai. "Vetëm atëherë do të bëheni qytetarë të mirë dhe do ta çoni përpara vendin".Erion...

Continue Reading →

ABC News: “Erotika”, Janis Ricos, kronikë e takimit me lexues

Përmbledhja poetike e Janis Ricos, “Erotika” vjen në duart e lexuesit e shqipëruar nga Elena Zhako.  Përkthyesja  pranon vështirësitë e përkthimit të poezive erotike, por ajo thotë se  lexuesi do të njohë një Ricos të zhytur kokë e këmbë në dashuri. “Erotika” është përmbledhja  poetike e Janis Ricos, shkruar në dhjetëvjeçarin e fundit të jetës  së tij. Ky vëllim, ndryshe nga vëllimet e tij të mëparshme poetike, shquhet për modernizmin e theksuar  dhe një gjuhë me theks të fort erotik. Shqipëruesja Elena Zhako pranon vështirësitë e përkthimit të kësaj poezie. Boetuesi Petrit Ymeri sugjeron referencat nga vargëzimi popullor. Përmbledhja poetike...

Continue Reading →

Shqiptarja.com: “Erotika”, Janis Ricos

https://shqiptarja.com/lajm/erotika-e-janis-ricos-ne-shqip-perkthyesja-poezite-e-tij-jane-per-dashurine-mishtore?fbclid=IwAR251Z3AY-S86Nu7uAkJIDDUV_HggziBbrdtmGUeB4cXl0NK6hZFnJHkdIU ‘Erotika’ e Janis Ricos në shqip, përkthyesja: Poezitë e tij janë për dashurinë mishtore Botohet në gjuhën shqipe “Erotika” e poetit të njohur grek Janis Ricos. Përkthyesja Eleana Zhako, teksa thotë se Ricos është nominuar disa herë për “Nobel”, shton se poezitë e tij i kushtohen dashurisë mishtore Vëllimi poetik “Erotika” i Janis Ricosit, poetit grek që është nomiminuar disa herë për “Nobel”, vjen në gjuhën shqipe nga përkthyesja Eleana Zhako. Gjatë një mbrëmje poetike në galerinë “Zenit” ku pjesë e saj ishin njerëz të letrave përkthyesja Zhako ndalet tek rëndësia e këtij botimi me poezi, që poeti grek...

Continue Reading →

Mbrëmje poetike: “Erotika” nga Janis Ricos, e pranishme perkthyesja Eleana Zhako

Kur mblidhesh në një mbrëmje poetike për të dëgjuar vargje të Ricosit...Drejtori i ShB. Dituria, z. Petrit Ymeri, përkthyesja Eleana Zhako, përfaqësues nga Ambasada Greke dhe shumë njerëz të kulturës e sidomos të letërsisë folën për poezitë e Ricosit, për kontributin e tij në letërsinë botërore, për çmimet e marra dhe çmimet e munguara, për botëkuptimin e tij letrar dhe miqtë e tij të ngushtë me emra të shquar në letërsinë botërore.Po sigurisht, pjesa më e bukur e mbrëmjes ishte leximi i vargjeve të Ricosit, nga pjesemarrësit, në shoqërinë e një gote vere. #poezi#igbooks#janisricos#erotika#bookaddict#bookaholic#ilovereading#eleanazhako#historifateshnjerezore#yannisritsos#creativeurope#booklove#bookstagrammer#bookstagram#bookphotography#booklife#bookblogger#booklover#fantasybook#booknerdigans#booknerd#bookart#bookwarm#bookish #booklover #booklove #lovebook

Continue Reading →

Udhëtimi i mrekullueshëm i Poliksenës, Bianca Pitzorno, në shkollën “28 Nëntori”, në Laprakë. Të pranishëm Erion Kristo, përkthyes dhe Mariana Ymeri, botuese

Si t'i bëjmë fëmijët ta duan librin?Shumë veta pyesin dhe shumë prindër shqetësohen për këtë... Është e paarritshme në kohën e teknologjisë? Jo, sigurisht që nuk është e paarritshme!Një takim sot në shkollën "28 Nëntori", në Laprakë, që na mbushi me emocione, ne dhe nxënësit, na bindi sërish për këtë. Shkuam për të prezantuar për nxënësit një libër të ri, që ka botuar DITURIA, pjesë e Projektit të Bashkimit Europian: "Histori fatesh njerëzore".Ishim pra aty, bashkë me Erion Kriston për të folur me nxënësit për librin "Udhëtimi i mrekullueshëm i Poliksenës", shkruar nga Bianca Pitzorno, përkthyes i të cilit është...

Continue Reading →

Revista Letrare: Janis Ricos

Janis Ricos: Epitaf (Vazhdim) 11/09/2019 Biri im, kërthizë e kërthizës sime, zemër e zemrës sime,zogth i oborrit të varfër, lule e shkretisë sime.Si u mbyllën sytë e tu dhe më nuk shohin si qaj,dhe nuk lëviz, dhe nuk dëgjonhidhërimet që të kallëzoj.Biró, ti që shëroje çdo brengë timen,që parashikoje nën qerpikët e mi ç’kalonte,tanimë s’më ngushëllone më s’bëzan,nuk më sheh plagët,që të përbrendshmet më hanë?Zogu im, ti që më sillje ujë në pëllëmbë,nuk më sheh si copëtohem dhedridhem si kallam?Në mes të rrugës ku rri shtrirë,flokët e mi të zbardhur lëshoje zambakun tënd të vyshkur,me to e mbuloj.Puth buzën tënde...

Continue Reading →

“Pesha e dashurisë” në gazetën Tema

Monika Stafa në një shkrim për romanin "Pesha e dashurisë", shkruar nga Sara Stridsberg dhe përkthyer në shqip nga Sokol Demaku.#SokolDemaku #Monikastafa #sarastridsberg #peshaedashurise #libër #igbooks #bookstagram #bookaddict #bookaholic #septemberreading #historifateshnjerezore #creativeeurope http://www.gazetatema.net/2019/09/09/pesha-e-dashurise/

Continue Reading →